h1

Filosofi/Skymning

januari 13, 2012

Filosofi är bra. Filosofi tycker jag om, nästan alla sorters. Åtminstone så länge man talar om filosofi i dess lite vidare bemärkelse; odlandet av ett konsekvent tänkande om hur saker hänger ihop, vad de är och möjligtvis också varför. Religioner är filosofier. Ideologier är det också.
De filosofier jag tycker allra minst om är de som försöker utesluta alla andra tänkbara alternativ istället för att försöka begripa dem i termer av varandra. Jag gillar alltså att få ihop saker, att följa med och att konstruera nytt. Jag tycker mycket mindre om den motsatta positionen; att hålla isär saker, att ståndaktigt försvara gränser och att förhindra tänkbara nykonstruktioner och mutationer. Läser man på Wikipedia om filosofi möts man av just den senare typen av definition; det är ”en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna” och att ”Philosophy is distinguished from other ways of addressing such problems by its critical, generally systematic approach and its reliance on rational argument”. Det är förstås en god beskrivning av det gängse sättet vi tänker i västerlandet och av den dominerande grenen inom forskningsfältet/universitetsdisciplinen filosofi, men den är väldigt specifik och har liksom definierat verkligheten utifrån sina egna postulat.
Well, det går ju förstås inte att göra på något annat vis, åtminstone inte om man nu råkar vara en filosofi. Skälet till att jag inte gillar den här varianten av filosofi är alltså helt personliga; jag är inte så intresserad av protektionism i allmänhet, och upphöjd till dogm blir det i mitt tycke jättedåligt. Men filosofi såsom den ser ut i sin dominerande västerländska form ser ut sådan. För mig blir problemet också att, eftersom den verkar grunda sig på den common sense som jag redan sedan mitt medvetandes gryning lärt mig språket och tänkandet genom, den så ofta ser ut att bekräfta vad jag redan tror. Då blir det så svårt att bygga nytt, eller att förstå någonting med den som inte är filosofi själv.
Ja, det var bara det just nu. Hejdå, visesimorrn. Jag kommer och väcker dig klockan sju så går du och jag till förskolan tillsammans. Jag älskar dig, lille pojk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: