h1

Tyckande och Tänkande

januari 15, 2012

Bloggen är bara några poster och inte ens en vecka gammal, men ändå har det hunnit ske en omsvängning då jag själv tittade bort. I mitt sidhuvud har jag angivit att ”Jag har skaffat mig åsikter”. De första posterna antyder att så också är fallet. Men de senare är något annat; de anger en annan riktning, en som går mot ansatsen att fullfölja en tanke ända ut och låta tanken omforma sitt material. Jag är inte obekant med detta mitt sätt att funka; jag brottades med saken då jag skrev den här bloggen, och lade till slut ned den för att jag inte längre visste vad jag skulle ha den till. Hypertunneln här hade jag tänkt ha till att tycka saker, eller att samla sådant jag ville tänka vidare på; det senaste året har för mig som sagt inneburit att jag tycker mig förstå något om mig själv och något om samhället, och hoppades att detta gjorde så att det skulle gå att både tänka och tycka samtidigt.

Det är faktiskt gräsligt svårt. Det som visar sig igen är följande: så fort jag tycker något, så är det som om detta liksom installerar en brandvägg mot tänkande. Det blir svårt och ointressant att tänka; tänkandet är att ta något vidare medan tyckandet är att sätta ett stopp. Då åsikten är satt finns det inte mycket att tänka runt, då vidtar i stället ett  positionsförsvarande. Tycker mig väldigt ofta också se saken hos mina, aldrig så kloka, bloggande vänner (som för det mesta är mycket mer politiska än vad jag är): då man tycker, så är det sällan något så värst nytänkande bakom; då man tänker nytt och tänker vidare, så är det ofta i relation till sådant som  inte direkt tarvar ställningstagande eller genererar några automatiska nya åsikter.

Well, mest en iakttagelse. Kanske har det att göra med att det är svårt att debattera något när en tanke är så ny att det liksom inte hunnit ackumuleras en apparat av uppstödjande argument, sådana som båda parter i en diskussion redan känner till, omkring den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: