h1

Jennys snabbsubstantiologi

juni 14, 2012

Min J har fått ihop en enkel handledning till signalsubstanser, aminosyror och enzym, mest på skoj. Jag har fått den av henne. Då sparar jag den här i minnet. Alltså:

Signalsubstanser, aminosyror och enzym
Dopamin – bildas av aminosyran tyrosin och enzymet tyrosinas. Reglerar glädje och kreativitet. Den största ansamlingen av dopaminproducerande nervceller finns i substantia nigra, ett område i hjärnan som har betydelse för regleringen av belöning, beroende och rörelse. Minnesträning kan öka halten av dopamin, liksom viss mat (se nedan), alkohol, träning (även yoga och meditation) samt sex.

Tyrosin – aminosyra som omvandlas från en annan aminosyra – fenylalanin – och som ingår i framställningen av flera viktiga hormon och enzymer. Tyrosins normala ämnesomsättning kräver samverkan med c-vitamin, niacin (B3), folinsyra och koppar. Kroppen kan inte själv tillverka fenylalanin, utan den måste man få i sig genom föda; proteinrik mat, ffa mjölkprodukter, avokado, frön, baljväxter, fågel och skaldjur.
Tyrosin behöver järn, magnesium, B6 och B12 för att bilda dopamin.

Noradrenalin – reglerar vakenhet, aktivitet och uppmärksamhet. Bra för aptit och reglerar sömnen. Tyrosin bildar DOPA som kan ombildas till dopamin, noradrenalin och adrenalin, genom en kemisk process som inbegriper enzymer.

Adrenalin – stresshormon, gör att blodflödet till hjärta och skelettmuskulatur ökar medan det minskar till andra organ.

Serotonin – bildas av tryptofan, och är känslobalanserande. Reglerar hunger/mättnad, glädje, ilska, irritation och livslust. Impulskontroll, sömn och sexlust finns också med här.

Tack, min J! Själv har jag redan glömt alltihop, men bloggen minns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: