h1

Neuro-, genetik- och proteinlitterat sökes!

juli 5, 2012

Hej hej, jag vill ha hjälp med en idé jag har. Eller med underbyggnaden till den.

I den här posten annonserar jag ett behov av ett identitetsbegrepp för personer med diagnosen adhd. Postens namn, Den tjugondes alteritet, åsyftar den vedertagna statistiska nivån av personer som vid utredning skulle ges diagnosen (”Den tjugonde”) samt det faktum att det enda som förenar dessa personer är att de är dåliga (”alteritet”, dvs. definierad utifrån sitt avvikande från det normala snarare än konsituterande en egen normalitet/identitet). Begreppet skulle påpeka positiva och gemensamma drag hos diagnospersonerna istället för negativa och socialt exkluderande. Skall man kunna ändra på samhället så är det praktiskt att var en grupp, och en grupp som formuleras utifrån tillhörande är roligare och bättre än att tillhöra en som formulerats utifrån tillkortakommande. (Definierad blir man ändå – better do it yourself.)

Jag har hittat en del sådana begrepp här o var på nätet, men de är antingen elitistiska, fula eller skittråkiga. Det måste gå att hitta på nåt bättre än så.

Idén bygger i alla fall på att:

 • Det är en för diagnospersonerna gemensam ”typ” av cerebral konstitution som genererar de bekymmer som i DSM-IV kallas uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet (adhd)
 • Denna typ av cerebral konstitution medför inte bara bekymmer utan även förmågor – intellektuell och fysisk rörlighet, stark koncentration givet rätt förutsättningar, fantasi och kreativitet m.m.
 • Förmågorna förekommer dock inte i diagnosen (som ju diagnosticerar en funktionsnedsättning och just inte har intresse av något annat än det som är till besvär för diagnospersonerna)
 • Denna hjärna är alltså inte skadad eller störd utan är en vars förmågor – givet rätt förutsättningar – kommer både individen och gruppen till godo
 • Konstitutionen är genetisk – det har alltid funnits en kvot av mänskligheten som har den, även om denna kvot varierat och ännu varierar beroende på evolutionära förutsättningar
 • Samhället är betjänt av att dessa individer finns – det är alltså inte så att kvoten kommer att minska och försvinna, utan dess kreativa förmåga har en ständig utväxling i form av konst, teknologi, idéproduktion etc. som tar samhället framåt
 • De positiva sociala effekterna genererar tillräckligt med genetisk feedback för att variationen kommer att finnas kvar – ungefär var tjugonde medborgare kommer även framledes att vara ett möjligt subjekt för diagnosen adhd
 • Forskningen har aldrig funnit en folkgrupp där 100% av individerna har denna hjärnvariant, eller några tecken på att det någonsin funnits en sådan grupp (Dock har man t.ex. konstaterat att vissa nomadiska grupper har en betydligt högre kvot av individer med 7R-versionen av proteinet DRD4, vilken är starkt associerad till adhd)
 • Dessa individer, liksom gruppen som helhet, betjänas alltså av att det finns andra hjärntyper också då många uppgifter faller utanför vad individerna ifråga är lämpade till
 • Det finns alltså en samhällelig vinst i att samhället tar vara på och ger förutsättningar till personer med denna hjärntyp (med både negativa och positiva konnotationer – färre människor i våra fängelser, mer kreativitet i institutionerna)
 • …ja, och det finns skäl till stolthet att tillhöra de fem procenten då då.

Resonemanget vilar således på idén om neurodiversitet. Det finurliga med att skapa ett identitetsbegrepp som utgår från detta är att man knappast kan tänka sig ett separatistisk neurosamhälle – om alla hade adhd skulle det bli skitdåligt, alla skulle komma på jättebra galna idéer och genomföra dem till hälften men så skulle man bara glömma bort dem plötsligt och så skulle det ligga skräp från en massa halvgenomförda projekt och drälla överallt och ingen skulle någonsin etablera några rutiner (OBS! Baserad på erfarenheter av egen och andras adhd-hjärnor!). Jag älskar sannerligen X-Men-konceptet och grät faktiskt av rörelse när jag såg First Class (lite lite pinsamt), men jag betvivlar att ett sådant här begrepp framgångsrikt skulle användas att skapa, t.ex, ett politiskt parti som vill slänga ut alla som inte har adhd, eller en högteknologisk utrotningsgerilla riktad mot neurotypen. Magneto skulle inte kunna använda det. Poängen är att allt hänger ihop, olikhet är bra och individualitet stärker gruppen och är dess angelägenhet.

Frågor till nån som är slängd i biologi, neurologi, zoofysiologi eller vad tusan som helst som tangerar det här:
Stämmer mina antaganden? Fungerar genomet på det sättet – att en kvot i en grupp har speciella förmågor, och att det är kvoten som reproduceras? I den där alteritetsposten hävdar jag även helt fräckt att man kanske kan anta att det finns en ”särskild hjärntyp, lagrad som en potential i det allmänmänskliga genomet och som har 5% chans till utfall vid varje befruktning”. Är det alls så det funkar?

Jag har alltså utgått ifrån att mänskligheten evolverar som grupp snarare än som en lång succession av konkurrerande individer, att gruppen blir starkare ju större diversitet den innehåller och att biotopen bestämmer gruppens neurologiska fördelning. Tror mig ha viss uppbackning från Maturana och Varela och de där systemvetenskapliga biologerna, men det skulle jag vara intressant att veta om etablerad forskning i Sverige innehåller något stöd för vad jag påstår. Annars får jag hitta på nåt annat, eller kanske bara gå iväg och spela World of Warcraft med min fru. World of Warcraft är ju jättekul men jag börjar tröttna på alla mina chars och orkar inte levla nån ny.

Jag undrar också om mina smarta vänner och bekanta som inte primärt intresserar sig för neurodiversitet eller adhd har något att säga om resonemanget. Är jag ute på nån sorts hal is eller farlig mark eller nåt sånt, utan att fatta det själv? För smart, för enkelt, för dumt? Feedback mottages tacksamt.

One comment

 1. […] vänligt sinna Twitter-bekant pekade mig (apropå detta) i riktning mot begreppet ESSENCE, vilket är Christopher Gillbergs nya koncept. Gillberg var ju […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: