h1

Normen

september 3, 2012

Hävdande:

Ingen människa motsvarar normen. Det är för att normen saknar egen insida. Är du omfattad av vad som är norm i ett givet sammanhang, märker du inte att en norm finns.

Normen kan bara upptäckas då den bryts. Endast den som bryter normen vet att den finns. Människor omkring normbrytaren kan också då få reda på att normen finns, men det sker aldrig utan att den bryts. Sålunda går ingen omkring och ”känner sig” som norm – däremot går det att känna sig onormal, i de fall då det är en själv som bryter just den, just då.

Vad normen inte är: En tradition, sed eller vana. Den är heller inte en historiskt framkommen riktlinje för hur vi bör föra oss eller bete sig mot varandra; dessa kallas ibland normer men är något annat, oftast något av ovanstående.

Normen består helt av sin utsida, och denna utsida består i sig av restriktioner. Det går inte att studera normen i sig – det enda vi kan göra för att få reda på att normen finns är att iaktta dess exkluderande aktioner och försöka begripa hur de hänger ihop. I varje givet sammanhang är normen bara synlig genom hur den utestänger och bestraffar.

Ingen människa kan ensam utgöra en norm; normen är summan av vad vi alla inte är. Normen kan därför aldrig individanpassas. Allt vi kan göra är att arbeta för att vidga vad normen ger tillåtelse för, och hoppas att den därmed kan komma att innesluta fler och utesluta färre. Vi kan nämligen inte leva utan den.

2 kommentarer

  1. […] närminnesskugga och hypertunnel. Just nu mest om neurodiversitet och biologi(sm). « Normen Normkritik är den enda kritiken september 3, […]


  2. […] och de ord jag skapat där. Jag inser nu att alla begrepp på ena eller andra viset handlar om från normen avvikande typer av själv, typer som saknar ett medvetet Jag. Det är Jagets frånvaro som varit avgörande i […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: