h1

Utdrag: Normaliteten, av Joakim Pirinen

september 3, 2012

NORMALITETEN. Hönornas tal till Pettson (Utdrag)

Ur Joakim Pirinen, ”Den svenska apan”, 2001

Du vill att vi ska vara normala. men vi är inte normala. Ingen enda av oss duger ensam till norm. Vi består bara av avvikelser. Endast tillsammans kan vi bilda normer, avsöndra var och en ett litet bidrag som avsnörts från en själv.

För den enda egenskap som är gemensam för alla kroppar är att dom skiljer sig från varandra. Den normala kroppen är en avvikande kropp. Vi kunde krypa omkring tillsammans i fältet med cikoria som du sått och komma överens om att ingen planta är den andra lik. Bladen sitter olika högt på stjälken, blommorna varierar, alltid är det nåt. Naturen arbetar så, med åtskillnader. Och kom ihåg att den kraft som skiljer åt är starkare än den som förenar.

2 kommentarer

  1. …och sen fortsätter den vidare. strax efter detta stycke vänder den och börjar påpeka hur individen ofta tar massans normalitet till intäkt för att hen själv är väldigt speciell och så helt unik. men eftersom alla de individer den där massan består av har samma upplevelse, då normaliteten ständigt bara motsvarar en liten del av varje individs egenskaper, så kunde knappast massan bry sig mindre. alla känner sig som om de inte är normen, vilket de ju inte heller är.

    (dock är det denna inledande passage som gjorde det där stora intrycket på mig. därför blev det bara den här.)


  2. […] jag har ju lite fel, inser jag nu när jag läser mina inlägg om normer och normativitet. Det normativa tillståndet är lika med, menar jag helt visst i posterna, det […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: