h1

Två kurser, två fartyg I

september 4, 2012

fortsättning på min läsning av två fackböcker om ADHD.

Oh you medics, you sure have a lot to learn. Det är som att se en maskin försöka begripa vad en insekt är.

Jag är ju vänligt inställd till de här böckerna som ni har skrivit, ni biologister och sociologister och farmaceuter och socionomer och vad ni är, men att de skall användas att utbilda fler av er känns helt enkelt inte bra. Ni gör så gott ni kan; hade ni varit med på Enterprise så skulle ni ha filat ned Spocks öron och försökt tvinga honom att uttrycka sig mindre logiskt, hade ni jobbat på S.H.I.E.L.D. då Avengers sattes samman så skulle ni satt Hulken i samtalsterapi. Gud vet vad ni kunnat ställa till med om ni jobbade på the X-Mansion för professor Charles Xavier. Även om ni har rätt allihop, något ni i båda läger förnekar är möjligt, så går ni in från ett jättekonstigt håll. Låt mig ge ett exempel.

Den amerikanske forskaren Russell Barkley menar i sin bok ”ADHD and the nature of self-control” att den bristande förmågan att hindra impulsen till omedelbar handling är kärnan i ADHD-problematiken. Barnet har inte tid att jämföra vad som just inträffat med tidigare händelser och hinner inte reflektera över olika handlingsmöjligheter, utan handlar i stunden, impulsivt. Han eller hon lär sig bara långsamt av sina erfarenheter, har inget inre resonerande om vad som är lämpligt eller gynnsamt, och har därmed också svårt att inordna sig i en grupp eller att acceptera samhällets normer.

(Beckman 2007:25)

Det är förstås korrekt. Men varför beskriver ni det baklänges? Det ni talar om heter faktiskt aioskopi, vilket syftar på en sinnesförmåga att orientera sig i ett nu som är kaotiskt. Det är kaosorientering; greppandet av det komplexa nu som är ögonblickets/evighetens egentliga temporala status, förmågan att koppla bort den kronologiska missuppfattningen. Kort sagt, att använda bara det som finns och inte låta några förutfattade föreställningar om sakernas tillstånd störa en total nu-orientering. Det är kärnan, men inte primärt i en ”problembild” utan i en uppsättning funktioner som centreras runt hypertunneln; den kairologiskt orienterade funktionsuppsättningen (till skillnad från den neurotypiska kronologiskt orienterade funktionsuppsättningen.) Jag borde veta, för det är jag som hittat på ordet.

Om ni vill kan jag komma och hjälpa er en dag, ni har hjälpt mig och skrivit de här mycket användbara böckerna om ADHD och DAMP som berättar en massa saker för mig som jag behöver veta. Men det blir faktiskt onödigt mycket problem för mig när ni bara vill se brister och jag som läsare således måste vända på allt jag läser och skriva om det med de riktiga orden för att kunna ha någon användning av det ni skriver. Jag vill så gärna hjälpa er att förstå något av det ni har så svårt med. En dag kommer jag redan att ha besökt er, ni vaknar och har ett minne som från en dröm om en dröm, går ut i köket för att sätta på kaffet som vanligt men upptäcker att kaffet redan är färdigt. Har du redan varit uppe en gång, satt på kaffet, sedan gått och lagt dig och somnat och glömt alltihop? Satte du kanske på kaffet i sömnen? Du kommer att fundera på saken hela dagen: om det är så att du har en kropp som handlar automatiskt medan du själv egentligen gör något annat, eller om det är din hjärna som ger befallningar till kroppsmaskinen om allt det som behöver göras men glömmer bort allt det som den inte har användning för att lagra i minnesbanken. Du kommer att gå genom hela dagen med förnimmelsen av att ha blivit kysst på pannan av ett litet barn, det måste ha hänt just när du tittade bort eller när du råkade flacka i tanken för ett ögonblick. Du kommer att tänka: kan man ta något med sig från en dröm?

One comment

  1. […] har ju redan konstaterat att de gamla vanliga orden inte duger att definiera hyperkognitionens specifika fördelar och superkrafter. Ingen medicinare verkar ha […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: