h1

Hyperkognitivt lexikon: Kairoskopi

november 18, 2012

Ordet kairoskopi är sammansatt av orden Kairos och postfixet –skopi och refererar till den hyperperceptives kognition, dvs hur den uppfattar världen genom sina sinnen (inte bara synen).

Kairos är ett antikt grekiskt ord som refererar till tiden som ögonblick (”just nu”) och begrips vanligtvis i relation till Kronos, som refererar till tiden som linjärt förlopp. Då Kronos tid är förutsägbar och enkel är Kairos tid kontingent och kaotisk. Jag vill också i detta fallet hävda att kronologisk tid är vanans och beräkningsbarhetens tid emedan kaiorologisk tid är handlingens och upplevelsens tid.

Efterledet –skopi är samma ord som i teleskop, mikroskop eller stetoskop; det refererar till hur en mottagare (i det här fallet de mänskliga sinnena) behandlar stimuli (i detta fall alltså sinnesinformation, såsom rörelse, ljus, ljud).

Ett kairoskopiskt orienterat nervsystem är alltså en som inte primärt orienterar sig i världen medelst vana eller rutin, utan i en ständig nu-orientering där man främst litar till den ögonblickliga information som finns i nuet. Då det kronoskopiskt kalibrerade systemet tenderar att bevara befintliga strukturer och mönster i verkligheten tenderar det kairoskopiskt kalibrerade i stället till att ständigt generera nya strukturer och mönster.

Alla hjärnor, mänskliga eller ej, behöver både kronoskopiska(vanebaserade, strukturbevarande) och kairoskopiska (kreativa, strukturgenererande) funktioner. Utan kronoskopi skulle allt ständigt vara kaotiskt, utan kairoskopi skulle aldrig något nytt hända. Vissa hjärnor – hyperhjärnorna – är alltså de mer kairoskopiskt kalibrerade.

11 kommentarer

 1. Då ska jag be att få komma med lite struktur. En definition av ett begrepp ska enligt terminologiska strukturer dels kunna ersätta begreppet det definierar i en mening och (således) dels inte vara en hel mening. Övrig info räknas som ”annärkning” eller ”nor”.
  Exempel:
  ‘fotbroms’ – verktyg för att med foten sänka hastigheten
  Det vore hur kul som helst (och en utmaning!) att få se dessa begrepp definierade på detta sätt, utöver utläggningarna för att förtydliga. Det är ju utläggningarna som är roliga att läsa, men det blir mer vetenskapligt med korrekt utformade definitioner.


   • true dat! tack för detta kronoskopiska inlägg, det blir ju bara en jäkla härva om jag måste sköta allt detta själv. kalenderbitare anbefalles således komma med input! då blir jag glad och tacksam.
    då jag läser igenom posten ser det ut som om det faktiskt behövs två definitioner här; en av kairoskopi (det posten påstår sig handla om) och en om kairoskopiskt system (det utläggningen i posten behandlar). vad sägs om:

    Kairoskopi: Tillstånd av spontant och empiribaserat fungerande hos kognitivt system
    Kairoskopiskt system: Kognitivt system vars beslutande primärt baserar sig på empiriska sinnesdata och sekundärt på egna habitueringsmönster


   • Inte dumt alls. Blir det fel med nedanstående justeringar?
    Kairoskopi: spontant och empiribaserat tillstånd i ett kognitivt system
    Kairoskopiskt system: kognitivt system som i första hand är baserat på empiriska sinnesdata och sekundärt på egna habitueringsmönster

    Se’n skulle jag då vilja ha motsvarande definition av ett kognitivt system. Det här blir definitioner för folk som till stor del redan är insatta i hur detta funkar, och förstår ord som ”habitueringsmönster” (nej, det ingår inte i allas vokabulär, märkligt nog 😉 ).


   • Hmm… det blir rakare men inte riktigt vad jag syftar på. Det är nåt med själva ”fungerandet” och ”väljandet” som jag gärna vill ha med… De syftar liksom på hur det kognitiva systemet ifråga är aktivt. kanske blir det för många svängar i mina förslag, dock?


 2. Det är ju bra ju koncisare det blir. Har du förresten fler begrepp att definiera, så kan vi få ngt ordentligt att bita i, och kanske kan jag göra ett diagram av det, till och med!
  (Diagram är bra.)


  • jag har hur många som helst! och så finns det förstås en hel del sådana som för tydlighetens skull borde definieras, typ som kognitivt system och habitueringsmönster som du påpekar, men som inte är mina egna. de skulle förstås också passa in i ett hyperkognitivt lexikon.
   hur skall du göra diagram av dem? de flesta av mina begrepp är inte utformade enligt formalistiska krav utan är varandra överlagrande och flytande och går till så här: Ta vad som helst och ta bort alla exempel på det så att bara själva fungerandet är kvar. sedan är de helt abstrakta. då kan man använda dem till vad som helst. fysiska begrepp brukar vara bäst att låna, de är redan så superabstrakta.


 3. Vi har ett fint diagramprogram som jag får använda några månader till 🙂 Men det behövs ju inte, det roliga är att få fixa med orden och göra dem tydligare. Frågan är vem som ska förstå dem, folk med viss insikt redan eller allmänheten?


  • först och främst så är de här begreppen till för att över huvud taget kunna tala om saker. ”kairoskopi” blir nog ingen kioskvältare men det möjliggör att tänka omkring bristande uppmärksamhetsspann/hyperfokus på ett bra sätt. sen går man vidare därifrån, tänker jag – i den bästa av världar går det ju att prata med de helt vanliga gamla orden, bara man ställt om sitt tänkande lite grann.


   • Ingen kioskvältare? Det låter som en utmärkt boktitel 🙂
    Nåväl, fram med resten av begreppen, bara, så ska jag sätta tänderna i dem efter bästa förmåga.


 4. […] uppgiften. Hypertunneln underlättas om subjektets kognitionsapparat har förmågan att fungera kairoskopiskt; kairoskopin kan, omvänt betraktas som förmågan att sätta upp en […]


 5. […] chiffernycklar. Tillståndet är en extremvariant av vad jag i mitt hyperkognitiva lexikon kallat kairoskopi: ett ”tillstånd av spontant och empiribaserat fungerande hos ett kognitivt system”. (Detta är […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: