h1

Om Hypertunneln

Hypertunneln är den blogg där jag, Jakob, designar idéer. De flesta av dem berör mitt liv, mina intressen eller mitt funktionssätt, det som av kliniska praktiker kallas ADHD och som jag kallat hypertunneln.

Ju mer jag skriver på bloggen, desto fler trådar utåt bildas. Samtidigt verkar de flesta idélinjer konvergera runt mig och min livsberättelse. Här är några sådana linjer som det visat sig vara idé att utverckla sig omkring:

Hyperkognitivt lexikon, ord jag skapat för att formulera om det – i mitt tycke – problematiska och bristbaserade begreppet ADHD.

Biologism noveaux, poster som argumenterar för att utgå från biologin även i analyser av samhälle och kultur – men på ett vis som inte reducerar yttringarna till biologiska orsaker. ”Biologism” brukar oftast betyda att den som vill försvara en maktordning – till exempel en könsmaktsordning eller heterosexuellas generella överordning – skyller på att biologin vill ha det så. Biologism noveau vänder på figuren: naturen och biologin ”menar” ingenting, den har inget telos utan är grunden för allt vi gör.

Autistisk teori är ett försök att beakta hur de mindre samhällsanpassade kognitiva system som finns hos många av oss läcker tillbaka in i samhället från den utanförtillvaro den genom patologisering och andra uteslutningsmekanismer varit hänvisad till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: